Wanneer je wilt overstappen naar een andere energieleverancier, doe je er goed aan om verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Maar wat als je contract nog niet is afgelopen? Je krijgt dan een opzegvergoeding van je leverancier, maar dit is afhankelijk van de situatie. Dit is geen belemmering voor je overstap, want tegenwoordig zijn er energieleveranciers die deze vergoeding voor je betalen, wanneer je een contract bij hun afsluit. Hieronder zie je hoe dit in zijn werk gaat.

Wanneer kun je je energiecontract opzeggen?

Er zijn 3 situaties mogelijk bij het opzeggen van je energiecontract:

  1. Je energiecontract loopt af.  Je hoeft dan geen opzegvergoeding aan je energieleverancier te betalen.

  2. Je bent nog nooit gewisseld van energieleverancier óf je hebt een variabel contract. Ook dan hoef je geen opzegvergoeding te betalen.

  3. Je contract is nog niet afgelopen maar je wisselt toch van energieleverancier. Je huidige leverancier mag je dan een opzegvergoeding in rekening brengen. De hoogte hiervan is afhankelijk van de resterende looptijd van je contract. Kies altijd een energieleverancier die de boete vergoedt, zo heb je geen extra kosten.

Hoe hoog is de opzegvergoeding?

Afhankelijk van de resterende looptijd van je energiecontract, wordt de hoogte van je opzegvergoeding bepaald. Dit betaal je per product en dus vragen energieleveranciers een bedrag voor zowel gas als stroom. Loopt je contract binnen nu en anderhalf jaar af? Dan zal de boete maximaal €50,- per product bedragen. Bij twee jaar zal de boete €75,- per product zijn en gaat daarna per half jaar omhoog met €25,- per product.

Let op dat wanneer je een zakelijk contract hebt, energieleveranciers ene hogere opzegvergoeding mogen vragen. Dit kan soms wel oplopen tot honderden euro’s en wordt door de meeste leveranciers bij een overstap niet vergoedt.

Vergelijk energieleveranciers ondanks een opzegvergoeding

Ondanks de opzegvergoeding, kun je alsnog overstappen naar een andere energieleverancier. Er zijn namelijk energieleveranciers die deze opzegvergoeding voor je betalen. Wil je overstappen? Neem dan contact op met Consumind. Zij vergelijken alle energieleveranciers voor je en houden rekening met de opzegvergoeding. Wisselen tussen energieleveranciers was nog nooit zo makkelijk.